9 Mart 2012 Cuma

İthal ikamesi geri dönüyor

İthal ikamesi geri dönüyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yatırım Teşvik Paketi’ne ilişkin, Türkiye’de üretimi olmayan, az olan ya da Türkiye’nin ağırlıklı olarak ithal ettiği ürünlerin ülkede üretilmesi durumunda o sektör ve ürünlere yoğunlaştırılmış teşvik getireceklerini belirtti. Bir dizi temasta bulunmak üzere Singapur’da bulunan Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan, Yatırım Teşvik Paketi’ne ilişkin bir soru üzerine, bu konunun cari açığı doğrudan çözecek bir paket olmadığını, cari açık sorununun çözülmesine yardımcı olacak unsurlardan biri olacağını söyledi.

Yoğunlaştırılmış destek
Henüz Türkiye’de üretimi olmayan, üretimi az olan ürünlerin ya da Türkiye’nin ağırlıklı olarak ithal ettiği ürünlerin Türkiye’de üretilmesi durumunda, bunun ciddi bir katma değer oluşturacağına işaret eden Babacan, “O sektörlere ve ürünlere biraz daha yoğunlaştırılmış teşvik getirmiş olacağız” dedi. Babacan bunun detaylarının Başbakan Erdoğan’a sunulduğunu belirterek, pakete son  halinin verilmesinin ardından kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.
AB’deki borç krizi hakkında da kısa bir değerlendirme yapan Babacan, durumun yılbaşına oranla daha iyi gibi göründüğünü bildirdi.  Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı kararların olumlu yansımaları olduğunu, ayrıca 25 ülke liderinin mali anlaşma konusunda mutabık kalarak, mali uzlaşmaya gittiklerini belirten Babacan, uygulama safhasında ne yapılacağının izlenmesinin önemli olacağını kaydetti. Babacan, en kötü senaryo için dahi Türkiye’nin kurumlarına hazır olmalarını söylediklerini ifade etti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder